Norma ISO 22000 stanowi pierwszą międzynarodową normę wprowadzającą ujednolicony i zharmonizowany na poziomie globalnym standard w zakresie zarządzania bezpieczeństwem oraz higieną żywności.
Opiera się na zasadach Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP) i systemie zarządzania jakością ISO 9001. ISO 22000 określa wymagania związane z:
- systemem zarządzania bezpieczeństwem żywności,
- zarządzaniem zasobami,
- planowaniem i realizacją bezpiecznych wyrobów,
- odpowiedzialnością kierownictwa,
- weryfikacją i doskonaleniem systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności.
Do korzyści związanych z wdrożenia i certyfikacji normy ISO 202000 można zaliczyć:
- wzrost jakości wyrobów,
- wzrost zadowolenia klientów,
- optymalizację wykorzystania zasobów wewnętrznych,
- identyfikację zagrożeń w zakresie bezpieczeństwa żywności,
- sprawne opracowywanie i wdrażanie środków kontroli,
- spełnienie międzynarodowych wymagań prawnych,
- wzrost konkurencyjności firmy na rynku krajowym i zagranicznym.
Gdzie stosowana jest norma ISO 22000?
Norma ISO 22000 stosowana jest przez:
- producentów płodów rolnych,
- producentów pasz,
- producentów produktów pierwotnych,
- wytwórców środków żywnościowych,
- operatorów transportu, takich jak firmy logistyczne i transportowe,
- firmy świadczące usługi magazynowania,
- hurtownie,
- sklepy i markety działające w strefie detalicznego zbytu produktów,
- restauracje, bary i firmy cateringowe działające w strefie usług żywieniowych,
- producentów maszyn i urządzeń,
- producentów materiałów opakowaniowych,
- producentów środków czystości,
- producentów składników i substancji dodatkowych,
- producentów pestycydów, nawozów, leków i środków dietetycznych,
- organizacje świadczące usługi.
Audyt i certyfikacja zgodnie z normą ISO 22000
Certyfikat potwierdzający zgodność z normą ISO 22000 wystawiany jest na podstawie audytu certyfikacyjnego przeprowadzanego przez akredytowaną niezależną jednostkę certyfikującą wcześniej wybraną przez firmę. Certyfikat potwierdzający zgodność z normą ISO 22000 wystawiany jest na okres trzech lat. W tym czasie firma certyfikująca jest zobowiązana do prowadzenia nadzoru nad systemem w danej firmie przy pomocy okresowych audytów nadzoru mających na celu sprawdzenie przestrzegania wymagań normy. W wypadku stwierdzenia nieprawidłowości certyfikat może zostać zawieszony lub ograniczony. Przedsiębiorstwu może również grozić odmowa odnowy certyfikatu. Po upływie trzech lat od przyznania certyfikatu konieczne jest przeprowadzenie audytu recertyfikacyjnego lub wznowieniowego.
-
HACCP
HACCP, czyli System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, to narzędzie zarządzania bezpieczeństwem żywności pozwalające na eliminację zagrożeń występujących na różnych etapach produkcji i dystrybucji żywności. System ten opracowywany jest dla każdej firmy indywidualnie, z uwzględnieniem specyfiki prowadzonej przez nią działalności. Wdrożenie HACCP wiąże się z wieloma korzyściami, spośród których można wymienić przede wszystkim:
- spełnienie oczekiwań konsumentów,
- podniesienie jakości produktów,
- ulepszenie infrastruktury firmy,
- zmniejszenie strat i ilości błędów produkcyjnych,
- bardziej sprawne wykrywanie i usuwanie problemów,
- spełnienie wymagań prawa żywnościowego.
Gdzie stosowane jest HACCP?
Do stosowania HACCP zobligowane są następujące podmioty:
- firmy produkujące środki spożywcze,
- producenci opakowań do kontaktu z żywnością,
- magazyny i mroźnie żywności,
- hurtownie spożywcze i importerzy żywności,
- restauracje, hotele i ośrodki spa,
- zakłady żywienia zbiorowego,
- bary, pizzerie i restauracje typu fast food,
- hipermarkety, delikatesy i sklepy spożywcze,
- zakłady utylizacji odpadów pochodzenia zwierzęcego.
Audyt i certyfikacja zgodnie z HACCP
Certyfikat zgodności z systemem HACCP wystawiany jest przez akredytowaną jednostkę certyfikującą na okres trzech lat. Po upływie dwunastu, a następnie dwudziestu czterech miesięcy od wydania pierwotnego certyfikatu, jednostka certyfikująca jest zobowiązana do przeprowadzenia w danej firmie audytów nadzoru, mających na celu zapewnienie ciągłego rozwoju i zgodności z System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Po upływie trzech lat wykonywany jest audyt recertyfikacji, którego pozytywny wynik zapewnia przyznanie certyfikatu na kolejnych trzydzieści sześć miesięcy.
Podstawową różnicą między systemem HACCP a ISO 22000 jest fakt, iż wdrożenie HACCP jest obowiązkiem regulowanym prawnie, do którego muszą zastosować się wszelkie przedsiębiorstwa posiadające kontakt z żywnością, z kolei wdrożenie normy ISO 22000 jest dobrowolne i stanowi wyłącznie rekomendację. Warto również zauważyć, że ISO 22000 zawiera wyższe wymagania od Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, przez co daje większą pewność uzyskania bezpieczeństwa żywności w firmie.